Wakers uitleg

Wakers (hangers) op kleur en in diversen gewichten.

 

Wakers zijn er in allerlei vormen waarvan 3 soorten toch wel de hoofdmoot vormen. Als eerste de klim-aap die door al het moderne geweld een beetje in de vergetelheid is geraakt. Het is het enige model wat in de grond staat en waarvan de waker middels een geleider (die in de grond staat) op zijn plek gehouden wordt. De tweede soort is de swinger,  het luxere broertje van de andere twee. Dit type zit met een knik-arm aan de buzzerbar vast waardoor deze op zijn plek gehouden wordt. Veel fabrikanten hebben modellen met licht en zijn ze veelal voorzien van een verstelbaar gewicht. Hiermee kan de druk op de lijn ingesteld worden. Een nadeel van dit type waker is dat ze vaak erg duur zijn. De laatste van de 3 is de oude vertrouwde hanger. Deze zit aan de buzzerbar vast middels een stuk lijn of een kettinkje. Dit is de meest eenvoudige van de 3 en misschien daarom wel zo geliefd. Het probleem bij dit type waker is vaak dat ze nét te zwaar zijn of juist nét te licht. Ik heb het liefst wakers die verstelbaar zijn in gewicht of beter nog, wakers in verschillende gewichten. Daar hebben we wat op gevonden en het resultaat is een waker die voor een paar cent per stuk te maken is. Ze zijn nagenoeg onverwoestbaar en, in geval van nood, simpel te repareren met spullen uit je vis koffer.

Benodigde materialen:

 

*  PVC pijp 5cmx16mm small/medium of 20 mm large,

*  Kurk van een (wijn) fles,

*  Siliconenrubber of tail-rubber,

*  Knopspelden (eventueel in diversen kleuren),

*  Tonwartel,

*  Gevlochten lijn of nylon met een flinke diameter,

*  Lood hagels, bladlood of zand,

Benodigde gereedschappen/hulpmiddelen:

 

*  Seconde lijm,

*  Schaar of een (stanley)mes,

*  Boortje (staal) 2 of 3 mm,

*  IJzerzaag,

*  Schuurpapier (fijne korrel),

Stap 1:

 

De hoeveelheid wakers die je wilt maken is afhankelijk van de hoeveelheid hengels waarmee je vist. Ik heb in de regel altijd één waker meer bij me dan het aantal hengels. Mocht er om de een of andere reden een keer een waker kapot gaan dan heb ik altijd een reserve exemplaar bij me. Het is een beetje zonde van het geld om voor een paar wakers van 5 centimeter lang een hele lengte PVC aan te moeten schaffen. Het is dan ook slimmer om eens langs een bouw container te lopen om te kijken of er geen reststukken inzitten. Zelf gebruik ik 2 verschillende diameters PVC, 16 en 20 millimeter. De dunne zijn wat lichter en de dikke worden wat zwaarder gemaakt. De stukken worden dus op 5 centimeter lengte gezaagd. De bramen worden licht geschuurd zodat de oneffenheden glad zijn.

Stap 2:

 

Om allebei de kanten af te sluiten en waterdicht te krijgen, gebruiken de kurk van bijvoorbeeld een fles wijn. Eén kurk per waker is genoeg. De kurk snijden we doormidden waarna de 2 helften met behulp van een scherp (stanley)mes op de juiste diameter gesneden worden. We houden de stukken iets dikker dan de inwendige diameter van het PVC. Het beste is om de stukken een fractie taps toelopend te snijden. Dit zorgt ervoor dat de kurk straks beter naar binnen gaat tijdens het naar binnen duwen.