Oplossing tegen vocht

Oplossing tegen storing door vocht in elektronische beetverklikkers

 

De elektronische beetverklikker. Het apparaat  dat een revolutie teweeg heeft gebracht in de Karper visserij is heden ten dagen niet meer weg te denken. Waar 10 tot 15 jaar geleden alleen een enkeling zich een setje kon veroorloven, zijn ze nu inmiddels gemeengoed geworden. Elke fabrikant van hengelsportartikelen heeft ze in het assortiment zitten in verschillende prijsklassen. Hierdoor is al gauw het overzicht kwijt en kan men door de bomen het bos niet meer zien. Er is dan ook nogal wat verschil in kwaliteit tussen de verschillende merken en dit is, zeker voor de leek, niet altijd zichtbaar. Met name het predicaat waterdicht wordt nog wel eens ten onrechte gebruikt.

Een voorbeeld; Een aantal jaren geleden kreeg ik te maken met een inbraak in de kelder. Hier stonden de hengel spullen opgeslagen die voor het grootste gedeelte werden gestolen. Hengel spullen waar ik een groot deel van mijn leven over had gedaan om bij elkaar te verzamelen. Ik kon dan ook onmogelijk een nieuwe uitzet bekostigen om weer te kunnen vissen. Hierdoor moest ik keuzes maken en terugvallen op de low budget spullen uit de winkel. Elektronische beetverklikkers hoorden daar ook bij en mijn oog was gevallen op het goedkoopste model van de fabrikant waar ik daarvoor nog nooit problemen mee had gehad. Voor 25 euro per stuk wist ik alles en kon hierna weer aan de slag. Tot dat ik tijdens een sessie te maken kreeg met zware regen buien en de beetmelders er een voor een mee ophielden! Het regenwater veroorzaakte kortsluiting doordat het kans zag naar binnen te komen. Daar wist vis maat Marco wel wat op.

Benodigde materialen:

 

*  Koffiebekertjes (plastic) of,

*  Lege pakken sap of,

*  Lege PET flesjes,

 

 

Benodigde gereedschappen/hulpmiddelen:

 

*  Schaar,

*  Mes,

Stap 1:

 

De kans dat er tegelijkertijd storing ontstaat in 2 of meer beet melders is natuurlijk niet zo groot. Toch willen we hier verschillende manieren laten zien, die overigens allemaal op hetzelfde neerkomen, ondanks dat je het waarschijnlijk maar 1 of hooguit 2 keer nodig zal hebben. In geval van storing door vocht, proberen de meeste mensen te kijken of de behuizing los gemaakt kan worden. Dit is echter geen garantie dat het probleem hiermee op te lossen is en men moet uitkijken dat de lekkage niet erger wordt. Er zijn modellen die helemaal niet open kunnen en daar kunnen we dan ook weinig mee. Daar komt ook nog bij dat de waterkant nou niet de ideale plek is om te gaan zitten pielen aan de elektronica, zeker niet als het regent. Door de boel simpelweg te bedekken, kan dit euvel tijdelijk opgelost worden. Een voorwaarde is wel dat de beetmelder in kwestie eerst drooggemaakt wordt. In de meeste gevallen zal deze dan weer werken. We knippen een V vorm in de rand van het bekertje, PET flesje of melkpak van 2 tot 3 centimeter breed. De diepte is afhankelijk van de grootte van de beetmelder. Wanneer het bekertje volledig over de behuizing past, moet de V vrij diep zijn. Indien de behuizing groter is en het bekertje er maar deels overheen valt, mag de inkeping niet te diep zijn. De truc is om de inkeping zo te knippen, dat het bekertje maximaal over de behuizing valt. De inkepingen zorgen er tevens voor dat de lijn vrij kan blijven bewegen. In geval van een aanbeet kan de hengel zonder problemen op gepakt worden. Het bekertje zit los genoeg om normaal aan te kunnen slaan.