Logboek 30-07-2008 DL

Juli 2008

Oude liefde roest niet

Met een chronisch logistiek probleem en een gebrek aan een constante vismaat heeft de visserij de laatste jaren een beetje op zijn gat gelegen. Totdat er bij mij op de zaak een projectleider werd aangenomen die in het verleden een fanatieke karpervisser geweest bleek te zijn geweest. Want in de loop van de jaren wordt er meer en meer tijd opgeslokt door vrouw, kinderen, werk en allerlei andere zaken waar iedere andere gedreven karpervisser tegenaan loopt. Het bleek dan ook zo’n kleine tien jaar geleden te zijn dat Marco een laatste serieuze sessie had ondernomen.  Het duurde dan ook niet lang voordat het weer begon te kriebelen, en de foto’s van vroegere tijden hebben er dan ook zeker aan bijgedragen om de visserij weer op te pakken, zeker voor Marco. Zelf ben ik blijven ploeteren in elke denkbare sloot, singel, parkvijver of kanaal die maar binnen de grenzen van het haalbare ligt zonder auto. Gezien de fiets beperkingen heeft en de gemiddelde karpervisser een vrachtwagen zou kunnen vullen met spullen, wordt de term -ploeteren- al snel duidelijk. Ondanks dat ik aan een bepaalde radius gebonden was heeft het me nooit tegengehouden om te gaan. Alleen niet meer zo vaak als vroeger omdat ook ik met vrouw en kind te maken heb en daar op zich al een boek over zou kunnen schrijven. Maar niet in de laatste plaats omdat het gewoon een hele heisa is om een weekendje te kunnen vissen.

 De camping

Toevalligerwijs was ik via het werk al vaak op de camping in Dirksland geweest, waar ook Marco een residentie heeft. De omgeving ligt bezaaid met poldersloten en kilometerslange afwateringskanalen. De hengeldruk is laag en het platte monotoon ogende landschap nodigt uit. Je komt hier echt helemaal tot rust en ik kan het weten want ben aan de overkant van het Haringvliet opgegroeid, en dat is hemelsbreed zo’n 5 kilometer van de beoogde visgronden. Te veel voordelen om op te noemen maken dat de eerste sessie gepland wordt. En omdat we er dan gelijk geen gras over willen laten groeien, worden er gelijk 3 dagen en 2 nachten gevist. We lopen dan ook over van de verwachtingen en gaan het avontuur tegemoet! Het begint allemaal in juli met het bespreken van de strategie en de keuze van de stekken. Omdat de camping als uitvalsbasis gebruikt wordt hebben we het voordeel van bepaalde voorzieningen zoals een douche, een koelkast en er zijn altijd bekende mensen in de buurt. We besluiten de directe omgeving van de camping te verkennen en het kanaal wat vlak langs de camping loopt heeft voor beide gelijk een hoog potentieel.

Gespot!

Het is erg heet als we om de haven van Dirksland heen rijden om aan de overkant te komen. En het duurt dan ook niet lang voordat de eerste zonnende karpers zich laten zien zo vlak onder het riet aan de overkant. Er zitten geen uitschieters bij maar dat wordt duidelijk gecompenseerd met pure aantallen. Voordat de eerste bosrand het na enkele honderden meters onmogelijk maakt heb ik er wel 20 gespot.