Logboek 04-05-2013 SD

Terug naar oude gronden

Al enige tijd spookt het door mijn hoofd om weer eens terug te keren naar een oude vaart in mijn woonplaats. De bedoeling is om hier in de avond uren na het werk wat flits sessies te gaan houden, echter wil ik wel eerst wat voorwerk verrichten. Tot mijn verbazing zie ik dat er in het weekend van 4 & 5 mei geen voetbal is. Dit geeft mij de ruimte om eens op verkenning te gaan en direct te vissen.

Bezet! 

Wat later als gepland arriveer ik op de plek van bestemming. Enigszins teleur gesteld moet ik vast stellen dat de stek, welke ik in gedachte had, bezet is. Circa 500 meter verderop had ik andere stek in gedachten dus moet ik maar voor deze optie kiezen. Daar aangekomen blijkt ook deze stek bezet te zijn. Even draaien de hersenen over uren wat te doen,  ik besluit om naar de Poldervaart 2 te gaan en het dan maar om te draaien en morgen op de Poldervaart 4 te gaan vissen. Ik loop met de trolly terug richting de auto en loop langs de eerste stek. Ik maak even een praatje met de heren die er aan het vissen zijn en ik vertel ze dat ik hier 20 jaar geleden voor het laatst gevist heb. De heren vragen spontaan aan of ik hun stek over wil nemen maar geven nog wel aan dat het een echt nacht water is geworden, terwijl je hier vroeger overdag ook nog wel vis kon vangen. Inmiddels hebben de heren ingepakt en pak ik mijn spullen uit, waarna ik na 20 jaar mijn lijnen weer eens nat maak op deze vaart.

Aanpak

Ondanks de aanwezigheid van een derde hengel vergunning, hou ik het bij twee hengels. Ik had de oude logboeken er nog eens op na gelezen en er uit terug gehaald dat er heel wat vissen met een dubbele boilie waren gevangen. De rechter hengel is dan ook voorzien  van een dubbele boilie. Op de linker hengel kies ik voor een heel andere optie. Hier gebruik ik een mini boilie die in het water beland met een PVA- zakje voorzien van hennep.   

Ik zit inmiddels aan een bakkie instant koffie, de eerste van het jaar, en dat is toch weer even wennen als je Senseo gewend bent. Ik verbaas me er over dat er zo’n mooi stukje natuur in het midden van de stad aanwezig is.

Koetjes en Kalfjes maar geen Karper

Inmiddels zijn we een paar uurtjes verder en heb ik nog geen enkele Karper waar kunnen nemen.  Anton en Walter komen even op de koffie en er wordt al snel over koetjes en kalfjes gesproken. Echter worden er ook nog de nodige serieuze zaken besproken. Na een goede anderhalf uur vertrekken Anton en Walter weer en neem ik nog maar een bakkie. Na nog een goede 3 uur door te hebben gevist is het tijd om naar huis te gaan. Tijdens het verstrijken van de uren heb geen enkele activiteit van vriend Karper kunnen ontdekken. Hebben mijn voorgangers toch gelijk gekregen !?

5 Mei 

Het is rond de klok van 07:00 als ik arriveer aan de Poldervaart 2. De stek welke ik in gedachte had is vrij, sterker nog ik heb de hele vaart me zelf. Ik kies er voor om met de linker hengel naar de overkant te vissen en de rechter hengel onder de eigen kant te vissen. Gezien de resultaten die ik hier in het verleden heb gehad, voelt het weer goed aan. Er is echter nog al wat veranderd in de omgeving. Zo is er aan de overkant een ziekenhuis gekomen. Toen ik twee jaar geleden in dit zelfde ziekenhuis een onderzoek moest onder gaan, viel het mij al op dat de vaart behoorlijk dicht lag met plompen bladen. Dat is nu ook zo en ga ik naarstig op zoek naar enkele schone plekjes op de bodem. Dit blijkt niet zo gemakkelijk te zijn maar er worden toch 2 bevisbare  stukjes gevonden.

Koffie

Inmiddels zit ik weer aan bakkie en geniet ik van de omgeving. Ik heb er maar voor gekozen om een hoedje op te zetten want gisteren is mijn kale hoofd goed verbrand.

Tot mijn verbazing komt er een Spiegel Karper, op nog geen meter bij me vandaan, aan de oppervlakte voorbij zwemmen en koerst hij af naar de stek onder de eigen kant. Helaas gaat hij er met de zelfde snelheid voorbij. Na een goede vier vissen te hebben gezien, zie ik twee korte tikken op de linker hengeltop. Ik schuif naar voren en zit op het puntje van mijn stoel te wachten maar helaas zet het niet door. De gehele dag  tuur ik over het water en tracht wat beweging van Karper te ontdekken. Als ik aan het inpakken ben gaat er een enorme golf weg op de stek onder het kantje. Had ik dan toch 10 minuten langer moeten blijven zitten?  Helaas ga ik visloos naar huis maar deze dagen waren ook meer als een verkenning bedoeld.  Na 20 jaar niet aan de Poldervaart 4 en 16 jaar aan de Poldervaart 2  aanwezig te zijn geweest, leek me dit wel een goed plan. Ik ben dan ook zeker enkele dingen wijzer geworden.

M. Hoppe