Logboek 01-05-2009 DL

1 Mei 2009

Met koninginnedag én de opening van de showroom op het werk nog nagalmend ergens in mijn hoofd, rijden we naar het eiland voor wederom een sessie. De weersvooruitzichten voorspellen gemiddeld 18 graden overdag en 8 graden s’ nachts dus dat ziet er goed uit. We gaan 3 nachten en 4 dagen en Marco heeft gisteren al flink gevoerd op beide stekken. We hebben toch het idee dat het loont om van te voren te voeren en dan tijdens de sessie naar gelang de vangsten bij te blijven voeren. Hoe langer de sessie des te beter we deze strategie kunnen uitvoeren. De boilies zijn weer dezelfde maar ik heb dit maal de oude vertrouwde scopex boilies meegenomen en wat Strawberry pop- ups. Ik ga daar lichtelijk mee experimenteren in combinatie met imitatie maïs om een visuele reactie op te roepen. Omdat onze boilies een neutrale kleur hebben en vrij sterk ruiken is dit een totaal andere aanpak dan de vissen hier van ons gewend zijn. Halverwege de rit begint het te betrekken maar door de bewolking blijft de warme lucht gelukkig hangen. Er wordt eerst een pitstop bij de camping gemaakt voor een bakkie koffie waarna het gesjouw naar het kanaal weer kan beginnen. Omdat we lekker vroeg weg zijn gegaan vandaag staat alles rond een uur of twee weer op zijn inmiddels vaste plek. Marco moet nog een keer terug naar de camping omdat we een lege jerrycan in de auto aantroffen. Ondertussen is de watertemperatuur gemeten en die is aan het oppervlak 19 graden en op de bodem 18. De wind wakkert in de middag wat aan naar kracht 5 maar als de bewolking openbreekt gaat de wind liggen wat een heerlijke lente avond oplevert.

Het oog wil ook wat

De brasems die de vorige keer zo druk met elkaar waren laten zich niet meer zien. Wat ons wel opvalt is dat zodra de zon gaat zakken de karpers onder het oppervlak heen en weer cruisen. Het is in ieder geval duidelijk dat ze er zitten en we krijgen daar in eerste instantie een goed gevoel over. Dit wordt nog eens versterkt als al om acht uur de eerste fluiter van mijn linker verre hengel komt. Het is nog licht en Marco begint dan ook onmiddellijk te filmen. De vis schiet richting het dorp en de afstand wordt al lopend een flink stuk ingekort. Een korte maar krachtige dril en er verschijnt een mooie kogelronde schub aan het oppervlak. Het net ligt al te wachten en de vis wordt er boven getrokken. De eerste vis is met zijn lot bezegeld en het unster geeft later 17 pond aan. De vis is werkelijk een plaatje en we zien duidelijk potentie in de bouw van de vis. Voor zijn geringe afmeting heeft de vis nu al de karakteristieke hang buik die de vis zijn gewicht geeft. Er worden gelijk foto’s gemaakt waarna de vis zijn vrijheid terug krijgt.

 

Toeval of niet, het wekt toch vertrouwen dat de eerste vis gelijk de montage met de imitatie maïskorrel pakt. Het hele spul wordt exact op dezelfde manier aangeboden waarna we van de ondergaande zon genieten. Inmiddels is de penvisser van de laatste keer aan de overkant neergestreken. Ook de stek aan de volgende bosrand lijkt bezet. De verrekijker biedt uitkomst en het lijken me geen karpervissers. Er gebeurd de rest van de avond niets meer en als dan plots de wind weer aanwakkert worden we de slaapzakken ingedreven. Ik ha koude voeten gekregen en kon de slaap niet goed vatten maar net als ik een beetje op begin te warmen gebeurd het natuurlijk! Een fluiter en wéér op de linker verre hengel. Snel eruit en een flinke wandeling met de hengel en het net richting het dorp. Zonder al te veel moeite wordt de vis geland en moet er met het hele spul teruggelopen worden waarna de vis in de bewaarzak gaat. Het is een kleine schub maar elke vis wordt gedocumenteerd en dus ook op de gevoelige plaat gezet. De hengel wordt van verse boilies voorzien en gaat weer op zijn plek. De ’bij’ hengel ondergaat een inspectie want ik hoorde daar eerder een korte piep vanaf komen. Deze hengel ligt met een scopex/aardbei pop-up combinatie onder de eigen kant. Het lijkt allemaal OK en ik ga vlug de slaapzak weer in.