Anton Martens

Mijn naam is Anton en ik ben de spil binnen het team van EZ Fishing. Zonder mij hadden de andere leden elkaar waarschijnlijk nooit ontmoet maar ondertussen zijn we een leuk collectief geworden.

Vissers bloed

Het vissers bloed begint bij mij al vroeg door de aderen te stromen wanneer ik als zoon van een zeeman geboren wordt. Mijn vader vistte ook wel, vooral op zee tijdens zijn reizen, en maakte daar foto’s en dia projecties van. Ik kan me nog de vangst van een haai, aan een vleeshaak gedrenkt in bloed herinneren, tijdens een vertoning thuis. Natuurfilms werden mij sowieso met de paplepel ingegoten. Vooral van Jacques Cousteau, een van mijn jeugdhelden.  In de werkplaats op de zolder stonden de vis koffers uitnodigend om mijn aandacht te vragen. Hier kon ik toch maar moeilijk van af blijven en omdat mijn vader nogal zuinig was op zijn spullen, gingen we zo nu en dan in de plaatselijke singel vissen. Natuurlijk in de hoop dat ik zo mijn zin kreeg en van de spullen afbleef maar het tegenovergestelde gebeurde echter. Mijn interesse in alles wat zich in, op en om het water afspeelde, was allang gewekt. Vanaf een jaar of 6 was ik al gauw niet meer van het water in de buurt weg te slepen. Met een combinatie van zee-visspullen en wat fijner materiaal voor op witvis, zette ik mijn eerste stappen in het wereldje van de sportvisserij. Een vergunning had ik nog nooit van gehoord en de kunst van het vissen werd in het begin vooral afgekeken bij de oudere jongens uit de buurt, waaronder mijn buurjongen. Zo zag ik de eerste Karpers gevangen worden en zou ik wensen dat ik er ooit zelf een mocht vangen. Zo ving ik natuurlijk allang de nodige vissen zoals de bekende witvissen maar ook Schele Posjes en Baarzen.

De eerste Karper

Vriend Karper liet nog even op zich wachten. Toch kon het niet lang uitblijven voordat de eerste zich aandiende. Onder toeziend oog van mijn vriendjes van toen, kwam nota bene een Spiegelkarper, op de gevoelige plaat te staan. Hierna was de singel niet meer genoeg en hoewel ik me nog niet specialiseerde, beviste ik alle bekende wateren in Hellevoetsluis. Ik begon ook wedstrijden te vissen op Zaterdag ochtend. Er werd gevist in het Dibbets plantsoen of de Vestinggrachten. Winnen deed ik niet veel maar werd wel vaak tweede en dat was voldoende om de gewonnen visspullen op pijl te houden. Bij elke gelegenheid werden ook nog eens spullen gevraagd en toen ik een jaar of twaalf was, had ik voor iedere vissoort wel de juiste spullen, inclusief zeevissen. Af en toe gingen mijn vader en ik met een trawler mee om op Makreel of Kabeljauw te vissen. Ook ging ik wel op Steenbolk vissen bij de Haringvlietdam. Mijn voorkeur ging echter uit naar het zoete water. In de jaren die volgden bleef ik altijd vissen, zelfs op vakantie in bijvoorbeeld Frankrijk. Zo vingen ik en mijn broertje Patrick zelfs slangen aan een stok met een gevonden lijn + haak waar een klein dood visje aan zat. Een andere vakantie ving ik Zonnebaarzen in een bos ven. Vanaf mijn veertiende heb ik in Limburg gewond. Door de omstandigheden thuis en gebeurtenissen uit het verleden, was dat op dat moment het beste zo. Op het terrein waar ik terecht kwam bevond zich ook een vis vijver met daarin vooral heel veel Karper! Algauw werden daar de vrije uurtjes doorgebracht en in de zomervakantie ging ik ook nog eens op waterscouting kamp, wat betekende dat ik met mijn tentje en mijn hengels aan de Maasplassen stond. Ik had ook nog eens een kano voor de hele vakantie tot mijn beschikking! Toen ik 18 werd moest ik keuzes gaan maken en besloot ik in de buurt van Rotterdam te gaan wonen. Dat werd uiteindelijk Schiedam alwaar ik in een huis kwam te wonen samen met nog 7 andere mensen in dezelfde leeftijd.

19 EZ 97

Alhoewel ik al eerder in de nacht had gevist, zowel in Hellevoetsluis als in Limburg, begonnen hier de eerste echte nachtelijke sessies. Het plaatselijke Beatrixpark was hier een uitstekende plek voor en het was in deze periode dat Walter en ik elkaar ontmoetten en we begonnen met Karper vissen (Engelse stijl). Het is dan 1997 en het EZ fishing team is eigenlijk geboren. In de jaren die volgen komen er leden bij en gaan er weer leden weg maar Walter en ik blijven, met enkele pauzes, altijd vissen. Het duurt echter nog tot 2008 voordat Marco zich bij de club voegt en de huidige samenstelling ontstaat. Ik leer hem kennen via het werk alwaar hij een nieuwe collega is.  We schrijven inmiddels 2013 en is het idee van deze site ontstaan. Walter en ik waren altijd al bezig met het documenteren en archiveren van de foto’s en video’s die we door de jaren heen gemaakt hebben. Door diefstal is er echter een hoop materiaal, uit mijn jeugd en de beginjaren van Team EZ, verloren gegaan. We hebben dus veel tijd moeten steken in het nog redelijk compleet te krijgen van de geschiedenis. We wilden dan ook niet eerder aan een site gaan beginnen voordat alles een beetje duidelijker gemaakt was. Daarbij is een site als deze dan ook niet compleet zonder een introductie van de mensen die er achter zitten. Dit is dus in het kort omschreven wat mijn band met de visserij, en de andere leden, is.